Jesień to czas kiedy ziemia obfituje w pyszne i pełne wartości odżywczych owoce i warzywa. To idealny czas na robienie przetworów, pozwalających na zamknięcie w słoikach i butelkach wspaniałych aromatów zebranych w ogrodach i sadach plonów całorocznej pracy ogrodników, rolników i sadowników.
Dzieci grupy Motylków cały pierwszy tydzień miesiąca października podczas zajęć poznawały nazwy, wygląd, smak owoców i warzyw.
Dzięki przekazanym przez rodziców i dziadków produktom w słoikach mogły poznać technologię ich przetwarzania i właściwego przechowywania.
Jesienne przetwory przyczyniły się do wyostrzenia apetytów naszych Motylków. Dzieci z wielką ochotą, nie zważając na kwaśne i słodkie smaki na przemian próbowały: kompotów, soków, sałatek, dżemów, kiszonej kapusty i ogórków.
Dziękuję wszystkim rodzicom i dziadkom za wspaniałe przetwory, które z całą pewnością uatrakcyjniły zajęcia i wzbudziły w dzieciach chęć próbowania różnorodnych potraw.
Gizela S.